Kauan odotettu  Golf-matkamme Belekiin toteutui muutama viikko sitten. Belekin vanha kaupunki oli pahaenteisen hiljainen. Piraatti-tuotteita myyvien laukkuliikkeiden ovet olivat auki mutta sähköissä jo säästettiin. Paikallisessa venäläistyylisessä uudessa ostoskeskuksessa käydessämme olimme paikan ainoat asiakkaat. Turkin poliittinen tilanne ja siitä johtuvat jännitteet ovat väistämättä vaikuttaneet sen turismiin. Turkkia pidetään liian epävakaana. Siitäkin huolimatta, että turisteja oli vain kourallinen, hotellin ravintolan ruokapöydät notkuivat eri maiden ja maanosien perinteisiä herkkuja. Jostain syystä vallalla oli käsitys, että määrä korvaa laadun. Se, että tarjolla olevia ruokalajeja on satoja, on pelottava ajatus, varsinkin, jos asiakkaita on vähän. Mitä tapahtuu kaikelle lämpimässä säilytetylle syömättömälle ruoalle? Syömmekö sitä valmistettua ruokaa seuraavana päivänä?

Toinen huomio kohdistui siihen, että ruokarajoitteisten oli työlästä koota lautaselleen syötävää. Meillä tunnettuja käsitteitä kuten gluteeniton, maidoton tai vegaani ei delux-tason hotellin all inclusive buffeessa tunnettu. Jäin miettimään, kuinka esimerkiksi keliakiaa sairastavat voivat luottaa ruuan gluteenittomuuteen, kun ei ole yhteistä kieltä, jolla kysyä tarjoilijalta asiasta. Vaikka monet asiat ratkesivat viittomalla, ei vakavasti ruoka-aineallerginen voi luottaa henkilökunnan sanaan,  jos ainoa yhteinen kieli on viittomakieli ja kumpikaan ei oikeasti edes osaa sitä.

Toiselle all inclusive -buffee on kauan odotettu paratiisi ja toiselle painajainen. Kannattaisiko maistaa jokaista lajia? Kun tästä on jo maksettu, pitäisikö syödä mahdollisimman paljon?  Joku seurueestamme taisi olla sitäkin mieltä, että all inclusive -lomalla viini on ilmaista.

Lähtisinkö uudelleen? No, tietenkin lähtisin, mutta kahta viikkoa en ehkä jaksaisi syödä all inclusive -buffasta. Jostain syystä aloin kaipaamaan askeettisempaa ruokaa ja ”vähemmän on enemmän” -asennetta ruokailuun.

Ja kyllä, tarkastin paljonko tuli painoa lisää all inclusive -viikon aikana. Ei muuten tullut yhtään! Paino laski 1/2 kiloa. Aika yllättävää, eikö?